توزیع کننده های صدا و تصویر
توزیع کننده های صدا و تصویر (Audio/Video Distribution Amplifier) که به اختصار به آن DA نیز می گویند، جهت توزیع سیگنال های ویدیویی یا سیگنال های صوتی به دو یا چند کپی یکسان از سیگنال اصلی استفاده می شوند. DA ها دارای انواع مختلفی می باشند که جهت پشتیبانی از سیگنال های دیجیتال و یا آنالوگ مورد استفاده قرار می گیرند. تمرکز این مقاله به توزیع کننده های ویدئویی دیجیتال و آنالوگ معطوف شده است که به اختصار به آنها VDA می گویند.
- VDA های دیجیتال معمولاً شامل بلاک های بافر سیگنال، تقویت سیگنال و ری کلاکر(Re-clocker) برای حفظ یکپارچگی مسیر سیگنال، حذف جیتر و کاهش نرخ خطا هستند.
- VDA های آنالوگ نیز ویژگی های تقویت و بهبود سیگنال و همچنین امکان تنظیم بهره ثابت یا متغیر را ارائه می دهند.
چرا توزیع کننده های صدا و تصویر مورد نیاز هستند و چه قابلیت ها و کاربرد هایی دارند؟
برنامه تولیدی شما شامل سیگنال های دیجیتال، آنالوگ یا ترکیبی از آن ها می باشد. منابع مختلف باید در دستگاه های متنوعی مورد استفاده قرار گیرند، اینجاست که دیستریبیوترها یا همان توزیع کننده ها مورد استفاده قرار میگیرد تا از سیگنال ها کپی های مشابه سیگنال اصلی برای استفاده در مقاصد، تولید کنند. اگر یک سیگنال به صورت الکترونیکی توزیع شود، دستگاه توزیع کننده یا همان دیستریبیوتر صدا و تصویر، باید افت حاصل در شکل موج برای دستگاه های دیجیتال یا دامنه/ولتاژ برای دستگاه آنالوگ را جبران کند. علاوه بر این، کابلهای طولانی، کابلهای با کیفیت پایین و دستگاههای منبع با خروجی سیگنال ضعیف میتوانند بر عملکرد سیستم تأثیر منفی بگذارند. DA، تحویل سیگنال منبع قابل اعتماد را به تمام مقاصد متصل تضمین می کند.
انعکاس سیگنال در یک کابل دیجیتال با کیفیت پایین میتواند باعث ایجاد مشکل در انتقال سیگنال شود که توسط گیرنده به اشتباه به عنوان داده تفسیر میشود. این مورد می تواند منجر به خطا در همگام سازی با منبع یا نمایش اطلاعات اشتباه شود. یک DA که از فناوریهای به روز دیجیتال پشتیبانی میکند با استفاده از مدار جبران ساز پارامتر های سیگنال را به درستی مدیریت می کند.
در سیستمهای آنالوگ نیز باید به این نکته توجه کرد که زمانهای صعود و سقوط لبههای پیشرو و انتهایی برای سیگنالهای منبع با وضوح پایین و بالا ممکن است دچار اعوجاج یا تخریب شوند و بر بخش فرکانس بالای سیگنال که اطلاعات مربوط به ویدئو ، میزان وضوح و دیگر جزئیات سیگنال را حمل میکند، تأثیر بگذارد. سیگنال ممکن است برای جبران تلفات ولتاژ و تضعیف فرکانس بالا که معمولاً در کابلهای طولانی یا سیگنالهای منبع آنالوگ با کیفیت پایین رخ میدهد، نیاز به تقویت ویدیو داشته باشد. این کار نیز باید به شکل صحیح در یک توزیع کننده سیگنال آنالوگ انجام شود.
گروه مهندسی صمیم با معرفی محصولات DVD-3214 که یک توزیعکننده 3G/HD/SD-SDI/ASI ویدیوی دیجیتال دو کاناله 1 به 4 یا تک کاناله 1 به 8 است و کارت AVD-0318 که یک توزیعکننده 1 به 8 سیگنال ویدیوی آنالوگ با امکان جبران اثر طول کابل است؛ تمامی نیاز های توزیع سیگنال ویدئویی در زیرساخت تولید و پخش برنامه های تلویزیونی و همچنین انتقال سیگنال های زمینی و ماهواره ای را پوشش می دهد.
کارت AVD-0318 دارای ورودی تفاضلی و تکسر و نیز یک لوپ پسیو ورودی و هشت خروجی میباشد. در کارت DVD-3214 نیز به صورت آپشنال برای هر یک از ورودی ها، یک رله Bypass در نظر گرفته شده است که در صورت قطع شدن برق، سیگنال ورودی توسط رله به خروجی متناظر منتقل شود. همچنین وجود بلوکهای Re-clocker و Equalizer به منظور حذف جیتر و جبرانسازی تلفات کابل از قابلیت های اصلی DVD-3214 است.

به چه مواردی باید در انتخاب و خرید یک توزیع کننده تصویر توجه کرد؟
هنگام تصمیم گیری در مورد انتخاب توزیع کننده تصویر باید به جنبه های زیر توجه کنید:
ورودی های قابل پشتیبانی
شناخت نوع ورودی و تعداد قابل پشتیبانی در هر کارت برای انتخاب توزیع کننده مناسب ضروری است. اطمینان حاصل کنید که کارت توزیع کننده تصویر انتخابی شما آنچه را که نیاز دارید پشتیبانی می کند. ممکن است ورودی های شما از نوع دیجیتال SDI و یا ASI و یا آنالوگ باشند. ورودی های ویدئوی دیجیتال شما نیز ممکن است دارای وضوح FHD، HD، SD و یا UHD و حتی بالاتر باشند. باید توجه کنید که منابع ورودی شما از چه نوعی است و دیستریبیوتری را انتخاب کنید که از نوع و وضوح منابع ورودی شما پشتیبانی کند.
خروجی های قابل پشتیبانی
خروجی نیز به همان اندازه حیاتی است و قطعا بر کیفیت ارائه شده تأثیر می گذارد. خروجی های بیشتر به این معنی است که می توانید سیگنال های خود را به مقصدهای بیشتری ارسال کنید. به عنوان مثال کارت DVD-3214 صمیم دارای 8 خروجی و دو ورودی تصویر دیجیتال می باشد. همچنین اگر از دست نرفتن خروجی حتی در صورت قطع شدن تغذیه کارت برای شما خیلی اهمیت دارد باید از کارت هایی استفاده کنید که قابلیت رله بایپس در برخی از خروجی ها به ازای هر ورودی مورد نظر را دارند.
کیفیت ویدیو
کیفیت بالای ویدیو بینندگان شما را تحت تاثیر قرار می دهد. کیفیت ویدیو به وضوح (رزولوشن) و تأخیر ویدیو مربوط می شود. توزیع کننده های صدا و تصویر حرفه ای معمولا کیفیت های ویدیویی 1080p، 720p، و 1080i را پشتیبانی میکنند. بنابراین در هنگام خرید باید حتما به پشتیبانی کارت انتخابی از رزولوشن سیگنال های ورودی خود مطمئن شوید.
تعداد قابل استفاده در یک سابرک
در کاربرد های حرفه ای تولید و پخش صدا و تصویر یکی از مسائل مهم میزان فضایی است که توسط توزیع کننده ها در رک های اصلی اشغال میشوند. محفظه نگهدارنده کارت ها که به آن سابرک یا کفره نیز می گویند، در تولیدات شرکت های مختلف از یک یونیت تا در برخی موارد 4 یونیت را در رک اشغال می کنند. شرکت صمیم رایانه دو سابرک یک یونیت و 3 یونیت را ارائه می دهد که در سابرک های یک یونیت میتوان دو کارت توزیع کننده صدا و تصویر نصب کرد و در سابرک ها سه یونیت شرکت صمیم نیز امکان استفاده از 8 کارت در یک سابرک با بک پنل دوبل و یا 15 کارت با بک پنل تکی وجود دارد. بنابراین در یک سابرک 3 یونیت صمیم با فرض استفاده از بک پنل های دوبل میتوان هر ترکیبی از 8 کارت توزیع کننده تصویر آنالوگ و یا دیجیتال را مورد استفاده قرار داد.
توان مصرفی
توان مصرفی این کارت ها معمولا بین 2 تا 5 وات می باشد که در انواع مختلف متفاوت است. همچنین باید توجه داشته باشید در کاربرد های حرفه ای لازم است تا سابرک مورد استفاده برای نصب کارت ها حتما از پاور پشتیبان بر خوردار باشد.
قابلیت های خاص
برخی از کارت های توزیع کننده دیجیتال صدا و تصویر قابلیت هایی همچون Change Over و یا Recover و یا بایپس Re-Clockerو… را نیز ارائه می دهند که قطعا این قابلیت ها در کارایی کارت و همچنین قیمت آنها تاثیر گذار است.
قیمت
برای خرید هر دستگاه، قیمت به طور قابل توجهی بر تصمیم تاثیر می گذارد. قیمت انواع مختلف توزیع کننده با توجه به مواردی که بالا ذکر شد متفاوت است. البته باید به موارد بالا بحث برند ارائه دهنده را نیز اضافه کنیم. در کشور عزیزمان ایران، کارت های توزیع کننده شرکت صمیم با قیمتی مقرون به صرفه و با قابلیت های فرآوان و با پشتیبانی کامل شرکت صمیم در اختیار فعالان حوزه برودکست قرار گرفته و به صورت گسترده در کاربرد های مختلف در سراسر کشور در حال استفاده می باشد.