…. در صورت داشتن سوالات متداول در زمینه استریمینگ میتوانید با مهندسین ما در گروه صمیم در ارتباط باشید ….
استریمینگ چیست؟ | کاربرد آن در صنعت رایانه
استریمینگ چیست؟
شاید برای شما پاسخ دادن به سوال استریمینگ چیست؟ اهمیت داشته باشد. با ما همراه باشید. اگر به خاطر داشته باشید، اولین وب سایت های در دسترس تنها شامل چندین متن ساده و نهایتا یک یا دو عکس کم حجم بودند. اما امروزه هر فردی تنها از طریق اتصال به اینترنت می تواند ویدئوهایی با کیفیت بالا را مشاهده نموده و تماس های تصویری برقرار نماید. این امر ناشی از شکل گیری و گسترش فناوری streaming است. در این مقاله عناوین زیر مورد بررسی قرار می گیرد:
- استریمینگ چیست؟
- تفاوت Streaming و Downloading
- عملکرد Streaming چگونه است؟
- Buffering چیست؟
- عوامل موثر بر سرعت Streaming
- چگونه می توان به streaming سرعت بیشتری بخشید؟
- Live Streaming چیست؟
- فناوری مورداستفاده در Streaming
بررسی استریمینگ Streaming در دنیای رسانه
در واقع streaming انتقال مداوم و پیوسته فایل های صوتی یا تصویری از سرور به مخاطب تعریف می شود. به بیان ساده تر می توان گفت زمانی که کاربر به تماشای یک ویدئو در تلویزیون و یا گوش دادن به یک پادکست از طریق اتصال به اینترنت می پردازد، استریمینگ صورت گرفته است. از طریق streaming یک فایل چند رسانه ای در دستگاه فرد پخش می شود و ظرف چند ثانیه از طریق اینترنت انتقال می یابد.
تفاوت Streaming و Downloading چیست؟
برای درک بهتر استریمینگ چیست؟ و چگونگی عملکرد آن بهتر است آن را با عملیات دانلود فایل مقایسه کنیم. Streaming به صورت لحظه ای به پخش یک فایل چند رسانه ای می پردازد و کارایی متفاوتی نسبت به دانلود فایل مذکور دارد. زمانی که یک فایل چند رسانه ای دانلود می شود، یک نسخه از فایل فوق در حافظه دستگاه مخاطب ذخیره می گردد و تا زمانی که فایل به صورت کامل دانلود نشود قابل پخش نخواهد بود. حال پخش یک فایل چند رسانه ای در بستر streaming ، بدون ذخیره محتوا صورت گرفته و به جای دانلود کامل محتوا، در زمان کوتاهی دانلود شده و پس از اتمام، نسخه ای از آن در دستگاه مخاطب وجود نخواهد داشت.
عملکرد Streaming چگونه است؟
درست مانند سایر اطلاعاتی که از طریق اینترنت ارسال می شوند، داده های صوتی و تصویری نیز به بسته های اطلاعاتی کوچکتر شده که در بردارنده بخشی از فایل مورد نظر است. لذا یک پخش کننده صوتی یا تصویری در مرورگر دستگاه مخاطب، این بسته های در بردارنده اطلاعات را دریافت نموده و با کنارهم قرار دادن آنها یک فایل ویدئویی و صوتی کامل و پیوسته ایجاد می شود.
پروتکل های streaming شامل(User Datagram Protocol) UDP و TCP (Transmission Control Datagram Protocol) هستند که جهت انتقال داده یا به بیان دیگر جابجایی بسته های اطلاعاتی در شبکه مورد استفاده واقع می شوند. هر دو مورد فوق از پروتکل اینترنت (IP) استفاده می کنند اما تفاوت های قابل توجهی با یکدیگر دارند. TCP قبل از انتقال داده، یک اتصال اختصاصی را ایجاد نموده و از نظم رسیدن همه بسته های اطلاعاتی اطمینان حاصل می کند. برخلاف TCP ،UDP هیچ یک از این موارد فوق را انجام نمی دهد. لذا پروتکل TCP از قابلیت اطمینان بیشتری برخوردار بوده اما زمان انتقال داده ها از طریق UDP نسبت به TCP بسیار سریعتر است. در پروتکل UDP تعدادی از بسته های اطلاعاتی از بین می روند اما در TCP بسته های اطلاعاتی کمتری مفقود می شوند.
طبیعتا در بعضی موارد سرعت انتقال، از دریافت کامل اطلاعات اهمیت بیشتری دارد. برای مثال در یک گردهمایی یا کنفرانس ویدئویی تعامل شرکت کنندگان به صورت لحظه ای از اهمیت بیشتری برخوردار است و اطلاعات از دست رفته اهمیت چندانی ندارد لذا از پروتکل UDP استفاده می شود.
عملکرد Buffering چیست؟
پخش کننده فایل های چند رسانه ای در streaming بسته های اطلاعاتی را چند ثانیه زودتر از موعد پخش مربوطه دریافت و ذخیره نموده تا در صورت قطع ارتباط اینترنت پخش ویدئو یا صدا ادامه یابد. این عملکرد به عنوان بافر شناخته می شود و سبب پخش بدون توقف و مداوم فایل مربوطه می شوند. البته سرعت اینترنت در این بخش نیز موثر است و سرعت پایین انتقال اطلاعات، این فرایند را با مشکل مواجه می نماید.
عوامل موثر بر سرعت استریمینگ چیست؟
فاکتورهای متعددی می تواند بر سرعت streaming اثرگذار باشند که دراینجا به برخی از آن ها پرداخته می شود.
از جهت شبکه
تأخیر شبکه: عوامل مختلفی بر تأخیر شبکه تأثیر می گذارد. برای مثال محلی که محتوای مورد نیاز کاربر در آن ذخیره شده است یکی از پارامترهای موثر است.
شلوغی شبکه: اگر داده های زیادی در بستر شبکه ارسال شوند، سبب کاهش سرعت streaming می گردند.
از جهت مخاطب
مشکلات: Wi-Fi راه اندازی مجدد LAN یا استفاده از کابل اترنت به جای Wi-Fi ، می تواند به بهبود عملکرد streaming کمک کند.
سرعت پایین دستگاه مخاطب: پخش فیلم ها بر بستر اینترنت نیاز به قدرت پردازش نسبتا بالایی دارد. لذا سرعت دستگاه مخاطب در این امر پارامتری اثر گذار است.
پهنای باند: برای پخش ویدئو، شبکه های خانگی به پهنای باند حدود 4 مگابیت بر ثانیه ای نیاز دارند. طبیعتا برای تماشای فیلم هایی با کیفیت بالا، به پهنای باند بیشتری احتیاج است.
چگونه می توان به streaming سرعت بیشتری بخشید؟
استریمینگ نیز تحت تأثیر همان عوامل اثر گذار و مخرب بر سایر محتوای موجود در وب می باشند. تفاوت موقعیت مکانی مخاطب و محل ذخیره محتوا پارامتری بسیار اثر گذار بر سرعت انتقال اطلاعات است. اگر فاصله سرور از مخاطب به میزان قابل توجه زیاد باشد، فرایند buffering طولانی تر شده و یا ممکن است محتوا به درستی پخش نشود. بنابراین کاهش فواصل مخاطبین از سرورهای مذکور می تواند سرعت انتقال اطلاعات و کیفیت آنها را افزایش دهد. لذا ارائه دهندگان خدمات streaming به منظور رفع این مشکل شبکه هایی را تحت عنوان Content Delivery Networks (CDN) در سراسر دنیا ایجاد نموده تا محتوای مورد نیاز مخاطب در فاصله کمتری نسبت به او قرار گیرد. لذا این امر تاثیر مثبت و قابل توجهی را بر سرعت انتقال اطلاعات در streaming را به همراه دارد.
Live Streaming چیست؟
Live Streaming به معنای پخش همزمان محتوا حین تولید آن می باشد که نمونه بارز آن پخش برنامه های زنده مانند فوتبال از کانال تلویزیونی است. پخش زنده نیازمند به مواردی از قبیل: منبع محتوا (به عنوان مثال دوربین فیلمبرداری، رابط صوتی، نرم افزار ضبط صحنه)، کدگذاری محتوا، انتشار آن، شبکه انتقال محتوا جهت تحویل و توزیع آن و… می باشد. لازم به ذکر است شرکت مهندسی صمیم، محصولی با نام Bitcaster تولید کرده که از آن جهت استریمینگ محتوای زنده استفاده می شود.
فناوری مورد استفاده در استریمینگ
از (Microsoft Media Server) MMS جهت Video Streamingاستفاده می شود. فشرده سازی اطلاعات در Video Streaming با استفاده از یک کدک ویدیویی مانند H. 264 یا VP8 صورت می پذیرد اما Audio Streaming از کدک صوتی مانند MP3 ،Vorbis یا AAC بهره می جوید.
امیدواریم در این مقاله به خوبی آموخته باشید که استریمینگ چیست؟ و چه کاربردی دارد.