بررسی تفاوت bpm bpmn bpms
تفاوت bpm bpmn bpms در چیست؟
در این مقاله قصد داریم تا تفاوت bpm bpmn bpms را بررسی کنیم. با ما همراه باشید. شرکتها و کسب کارهای مرتبط با آنها با سرعت فزاینده ای در گذر زمان در حال گسترش و پیشرفت بوده و درگیر رقابت های سنگینی می باشند. راهکار حفظ پایداری و همگامی هر کسب و کاری با چنین پیشرفت هایی به نوعی بررسی مداوم رویکردها، تکنولوژی، مواد اولیه، و… به شمار رفته و فرصت معرفی و ارائه محصولات یا خدمات جدید را فراهم می نماید.
با این حال، ارائه محصولات و خدمات جدید معمولا فرایندی پیچیده را به همراه داشته و نیازمند درک چگونگی مدیریت و مطابقت آنها با نیازهای موجود، به عنوان عنصر اصلی همگامی با رقابت شکل گرفته ما بین شرکتهای مدرن میباشد. لذا لازم است فرایند کسب و کار در هر سازمان و یا شرکتی به گونه ای صحیح مدیریت شده و بر آن نظارت شود. در این مقاله به بررسی عباراتی چون BPM ،BPMN و BPMS پرداخته شده و تفاوت های آنها ارائه شده است. عناوین این مقاله به شرح زیر است:
- BPM و BPMo و عملکرد آنها؟
- تاثیر BPD بر BPM چگونه است؟
- BPMS چیست؟
مقدمه ای بر BPM
مقدمه کوتاه فوق، اهمیت کاربرد “مدیریت فرایند کسب و کار” (Business Process Management) که اصطلاحا به آن “BPM” می گویند، را بیان می کند. در واقع BPM یک رویکرد منظم کاری شامل فرآیندهای تجاری اتوماتیک و غیر اتوماتیک به منظور دستیابی به نتایج سازگار و هدفمند منطبق با اهداف استراتژیک هر سازمانی می باشد.
مدیریت فرآیند شامل مفاهیم، روش ها، شناسایی موقیعت ها، طراحی، اجرا، اتوماسیون، مستند سازی، نظارت، کنترل و ارزیابی فرایندهای تجاری است. بنابراین مدیریت فرایند کسب و کار یا BPM سبب می شود تا سازمانها و شرکت ها نسبت به شرکتهایی که همچنان از رویکردهای مدیریتی متمرکز بر عملکرد و سلسله مراتب سنتی استفاده می کنند، کارآمدتر و موثرتر عمل کرده و توانایی تغییرات بیشتری داشته باشند.
مدل سازی فرآیند کسب و کار (Business Process Modeling) نیز به اختصار “BPM” نام گذاری شده است اما این خود سبب سردرگمی مخاطبان می شود. بنابراین مدل سازی فرآیند کسب و کار را نیز به اختصار “BPMo” می نامند. BPMo بر اساس نماد های استاندارد (یا نمادهای زبانی) می باشد، لذا بدین منظور دونوع نماد گرافیکی استاندارد برای مدل سازی فرآیند کسب و کار وجود دارد: (UML) و .(BPMN 2.0) تفاوت اصلی این دو در این است که اصولا UML شی گرا بوده و در حالی که BPMN رویکردی فرآیند محور را اتخاذ می کند. به عبارت دیگر BPMN مجموعهای از علائم و استانداردهای لازم جهت مدل سازی فرایندهای کسب و کار بوده و در حوزه مدریت فرآیند کسب و کار مناسب تر است. لذا BPMN در حال تبدیل شدن به استاندارد جهانی برای مدیریت و یا مدلسازی فرایندهای کسب و کار است.
تاثیر BPD بر BPM چگونه است؟
اگر با استفاده از BPMN یک فرایند کاری مدل سازی شود، در حقیقت یک فرآیند تجاری به صورت گرافیکی در قالب “نمودار فرآیند تجارت” (Business Process Diagram ) یا “BPD” به نمایش گذاشته شده است. می توان ادعا کرد که یک BPD خوب طراحی شده، که بر اساس یک مدل استانداردی مانند BPMN ساخته شده است، می تواند بر اکثر فعالیت های BPM تأثیر مثبت بگذارد و ارتباطات درون سازمانی و بین سازمانی را بهبود بخشد.
BPMS چیست؟
جهت طراحی، مدلسازی، اتوماسیون و بهینه سازی فرایندهای جاری در راستای دستیابی به اهداف سازمانی نیاز به نرم افزاری جهت اجرایی سازی روند مدیریت فرآیند کسبوکار (BPM) میباشد. BPMS مخفف عبارت Business Process Management System است که می تواند با فراهم نمودن امکانات کافی، یک سازمان را در راستای رسیدن به اهداف خود هدایت نماید.
عملکرد BPMS در واقع پیاده سازی مدل های طراحی شده براساس علائم و نمادهای BPMN و پیگیری آنها تا فاز اجرایی است و جهت بهبود فرآیندهای تجاری سازمان از طریق تعریف، اتوماسیون و تجزیه و تحلیل فرایندهای تجاری مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین به عنوان یک ابزار اتوماسیون با ارزش برای کسب و کار عمل نموده و از طریق کاهش هزینه، اصلاح و بهبود مستمر فرآیندها یک بستر رقابتی بین شرکت های مختلف ایجاد می کند.
در واقع می توان گفت BPM روندی است که سازمانها برای شناسایی، مستند سازی و بهبود فرایندهای تجاری خود استفاده می کنند و BPMS برای اجرا نمودن جنبه های BPM استفاده میشود.
BPMS به سازمان ها و شرکت ها کمک می کند
پیگیری سنتی فرآیندها سبب اتلاف وقت و هزینه شده و فرصت تمرکز بر رویکردهای اصلی کاری را کاهش می دهد. BPMS به سازمان ها و شرکت ها کمک می کند تا فرآیندهای کسب و کار را با کمک تجزیه و تحلیل و اتوماسیون بهبود بخشیده و امکان مدل سازی، ایجاد، ویرایش و اجرای تمامی فرآیندهای تجاری سازمان و همچنین جمع آوری اطلاعات تجزیه و تحلیل آنها را فراهم می نماید. BPM همچنین از طریق اتوماسیون کارهای روزانه کارکنان (که در گذشته به صورت دستی صورت می گرفت) منجر به بهبود بهره وری و عملکرد آنها می شود. پیاده سازی BPMS در یک سازمان یا اداره، امکان پاسخ سریع به چالش ها و فرصت ها را فراهم نموده و فرصت اتخاذ تصمیمات صحیح جهت رشد و بهبود عملکرد کلی سازمان را در اختیار مدیران قرار می دهد.
شاید به غلط این تصور ایجاد شود که BPM تنها می تواند در خصوص تجزیه و تحلیل و بهبود فرایندها نقش موثری داشته باشد، اما اساسا اگر BPM به عنوان یک رویکرد به صورت صحیح به کار گرفته شود، می تواند تأثیر عمیقی بر عملکرد تجاری یک سازمان یا شرکت از طریق شناسایی فرصت های جدید تجاری، یافتن و اصلاح خطوط تجاری ناموفق، کشف خدمات ضعیف ارائه شده و ایجاد سازماندهی مجدد و …. داشته باشد.
امیدواریم در این مقاله تفاوت bpm bpmn bpms را متوجه شده باشید و اهمیت آن در سازمان ها را جدی بگیرید.
…. در صورت داشتن سوالات متداول در این زمینه میتوانید با مهندسین ما در گروه صمیم در ارتباط باشید ….