انتقال بر بستر فیبر نوری

مزایای انتقال بر بستر فیبر نوری در صنعت رسانه و استودیوها

از گذشته تا به امروز، انسان برای انتقال پیام روش‌های مختلفی را امتحان کرده است. از دود و آتش گرفته تا امواج الکترومغناطیسی که این روزها هر لحظه در حال ارسال اطلاعات از طریق آن می‌باشیم. امروزه یکی از به روزترین محیط‌های انتقال پیام فیبرنوری است که برای انتقال اطلاعات از سیگنال‌های نوری استفاده می‌کند. ساختار داخلی فیبر نوری شامل رشته‌های بسیار نازکی از شیشه و پلاستیک است که نسبت به کابل‌های مسی از وزن بسیار سبک‌تری برخوردارند.

تا به حال از فیبر نوری به دلیل ظرفیت بسیار بالا و افت توان کم در صنایع مخابرات، شبکه‌های کامپیوتری مانند اینترنت، تجهیزات نظامی و پزشکی، رسانه و برودکست بهره‌برداری‌های زیادی صورت گرفته است. اولین استفاده از فیبر نوری به منظور انتقال سیگنال‌های تلویزیونی به یک المپیک زمستانی در حدود 40 سال قبل برمی‌گردد. به دلیل کیفیت و قابلیت اطمینان بالای فیبر نوری در انتقال سیگنال‌های صوت و تصویر، استفاده از این فناوری در صنعت رسانه و برودکست در حال گسترش است.

همچنین فضای محدود استودیوها و اتاق‌های کنترل مرکزی و از طرف دیگر حجیم و سنگین بودن کابل‌های مسی باعث شده است که استفاده از فیبر نوری با استقبال روبرو شود.

مزیت استفاده از فیبر نوری

با افزایش کیفیت و رزولوشن دوربین‌ها و افزایش حجم فایل‌های صوتی و تصویری، انتقال و پخش آن‌ها به پهنای باند بالایی نیاز دارد. استفاده از سیگنال نوری در فیبر نوری به علت دارا بودن فرکانس بالا، پهنای باند مناسبی را فراهم می‌کند. همچنین، از آنجا که فرکانس سیگنال‌های نوری بالا است، احتمال ایجاد نویز بر روی آن‌ها بسیار کم می‌باشد و در صورت استفاده از شیشه خالص، سیگنال نوری با طی مسافت‌های طولانی نیز دچار اعوجاج و نویز نمی‌شود.

در کابل‌های مسی می‌توان از طریق جریان‌های القایی، سیگنال‌ها را شنود کرد؛ در حالی که در فیبر نوری، پالس نوری نمی‌تواند از کابل خارج شود و از عوامل محیطی مانند میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی تاثیری نمی‌پذیرد؛ در نتیجه استفاده از این فناوری از امنیت بالایی برخوردار است.

با توجه به این موضوع یکی از اصلی‌ترین مزایای تلفن و مخابرات بر بستر فیبر نوری حفظ امنیت مکالمات روزمره کاربران می‌باشد. از طرف دیگر، قیمت بالا و کمبود منابع جهت ساخت کابل‌های مسی از سایر مشکلات استفاده از آن‌ است. برخلاف تصور برخی، نصب و نگهداری کابل‌های فیبر نوری بسیار آسان و ارزان است.

انتقال بر بستر فیبر نوری در صنعت برودکست

در صنعت برودکست و تلویزیون جهت انتقال سیگنال‌های صوتی و تصویری، فیبر نوری بسیار پر کاربرد است. با بهره‌گیری از این فناوری امکان مشاهده کانال‌های تلویزیونی با کیفیت HD از طریق اینترنت (IPTV) فراهم می‌شود. از طرفی، تلویزیون‌های آنالوگ نیاز به پهنای باندی بیشتر از 5MHz دارند و تلویزیون‌های دیجیتال و HDTV دارای بیت‌ریت بیشتر از 3Gb/s می‌باشند که در صورت استفاده از کابل‌های مسی، تنها امکان پوشش تا 100 متر فراهم می‌شود.

همچنین، قابلیت انتقال ترکیب سیگنال‌های آنالوگ و دیجیتال با استفاده از تجهیزات فیبر نوری وجود دارد. این مساله برای استودیوهایی که هم تجهیزات آنالوگ و هم تجهیزات دیجیتال دارند، بسیار حائز اهمیت است. نکته حائز اهمیت دیگر در رابطه با فیبر نوری، انتقال چندین کانال صدا و تصویر با طول‌ موج‌های مختلف بر روی یک فیبر نوری با استفاده از مالتی‌پلکسرهای نوری CWDM می‌باشد.

در این حالت امکان انتقال تعداد زیادی کانال ویدئویی بر روی تنها یک لینک فیبر نوری فراهم می‌شود که باعث کاهش قابل توجه هزینه‌ها می‌گردد.

سیستم‌های انتقال صدا، ویدئو و دیتا بر بستر IP یا Ethernet نیاز به فشرده‌سازی داشته و پهنای باند بسیار بالایی لازم است تا بدین وسیله بتوان تعداد زیادی سیگنال را به طور هم‌زمان انتقال داد. به منظور تسهیل این امر، سیستم‌هایی طراحی شده‌اند که می‌توانند اطلاعات را بدون عملیات فشرده‌سازی بر بستر فیبر نوری انتقال دهند.

بهره‌برداری از چنین سیستمی موجب سادگی طراحی شبکه فیبر، کاهش هزینه قطعات پیچیده و حفظ کیفیت ویدئو از ابتدا تا انتهای مسیر می‌شود.

انتقال بر بستر فیبر نوری

تولیدات گروه صمیم

شرکت مهندسی صمیم در طی 20 سال فعالیت خود در زمینه طراحی تجهیزات پیشرفته صدا و تصویر، اقدام به طراحی و پیاده‌سازی مبدل‌های سیگنال نوری به سیگنال الکتریکی و بالعکس کرده است. این محصولات که مشتمل بر چهار کارت EOS-3901 ،EOD-3902 ،OES-3903 و OED-3904 می‌باشند، قابلیت تبدیل سیگنال‌های الکتریکی 3G/HD/SD-SDI/ASI به سیگنال نوری را در دو حالت تک کاناله و دو کاناله دارند. امکان Reclocking به منظور حذف جیتر، جبران تلفات کابل و پشتیبانی از SNMP از قابلیت‌های حائز اهمیت این محصولات است.

علاوه بر این، مدیریت و کنترل کارت‌ها از طریق رابط کاربری تحت وب امکان‌پذیر شده است. قابلیت تغییر نام ورودی/خروجی‌ها و همچنین امکان تشخیص اتصال کابل به ورودی و خروجی (Termination Detection) در رابط کاربری محصول فراهم شده است، در این حالت اپراتور به راحتی تنها با بررسی رابط محصول می‌تواند آن را مانیتور کند.

در صورت ایجاد تغییرات و آپدیت شدن محصول توسط طراحان شرکت صمیم، کاربران می‌توانند با دریافت فایل به‌روزرسانی از طریق سایت صمیم، محصول را از راه دور به‌روزرسانی کنند.

دیگر محصول تولید شرکت صمیم که از تکنولوژی فیبر نوری بهره می‌گیرد، مالتی‌پلکسر و دی‌مالتی‌پلکسر OMD-1800 می‌باشد که قابلیت ترکیب 18 سیگنال با طول موج‌های متفاوت را در یک لینک فیبر نوری دارد.

همچنین، می‌تواند 18 کانال مختلف فیبر نوری تجمیع شده در یک لینک را به 18 سیگنال مجزا تقسیم کند. بنابراین، با پوشش‌دهی چند سیگنال بر روی یک لینک فیبر نوری هزینه‌های اضافی کاهش می‌یابد.