آنچه باید درباره Chroma key بدانید

آنچه باید درباره کروماکی (Chroma key) بدانید

امروزه فناوری کروماکی به قدری در تولید محتوای ویدئویی مورد استفاده واقع می شود که دیگر متوجه استفاده از این ترفندهای دیجیتالی در محتواهای بصری نخواهیم شد. زندگی در دنیای دیجیتال، تولید فیلم و محتوای ویدئویی را تسهیل نموده است. برای مثال امکان ترکیب عناصر موجود در تصاویر یا جایگزینی آنها با اشیا متحرک، کاملاً فرایندی دیجیتالی بوده و به سادگی امکان پذیر است.

در این مقاله به نحوه استفاده از کرو ماکی در صنعت برودکست تحت عناوین زیر پرداخته شده است:

  • کروماکی چیست؟
  • تفاوت کرو ماکی با گرین اسکرین (Green Screen) و بلو اسکرین (Blue Screen)
  • نحوه عملکرد کروماکی
  • استفاده از گرین اسکرین (Green Screen) یا بلو اسکرین (Blue Screen) در کرو ماکی
  • کاربرد کروماکی در صنعت رسانه
  • برنامه ها و نرم افزار های کروماکی

به طور خلاصه

  • فناوری کروماکی امکان جدا نمودن سوژه از پس زمینه را فراهم نموده و دو تصویر با منابع متفاوت، در یک فیلم به عنوان یک تصویر ظاهر می شوند.
  • این شرایط تنها در صورتی امکان پذیر است که تصویر اصلی از یک پس زمینه یکنواخت متمایز شود. این فرایند به طور خودکار با استفاده از نرم افزار انجام می شود.
  • معمولاً یک رنگ زمینه سبز یا آبی استاندارد انتخاب می شود که آن را به عنوان گرین اسکرین یا بلو اسکرین می شناسند.
  • تنظیمات و نور پس زمینه برای کیفیت جلوه اعمال شده نیز حائز اهمیت است.

کروماکی Chroma key چیست؟  

کروماکی به فرایند و تکنیک ترکیب لایه های تصویری بر اساس رنگ، گفته می شود. طی این فرایند یک عنصر رنگی خاص (chroma) از یک صحنه ویدیویی برداشته شده و تصاویر مورد نظر یا عناصر دیگری جایگزین آن می شود (Key).

تفاوت کروماکی با  گرین اسکرین (Green Screen) و بلواسکرین (Blue Screen)

هر سه اصطلاح فوق معادل با یک فرایند دیجیتالی در نظر گرفته می شوند. اما کروماکی اساساً روشی است که تولیدکنندگان محتوای ویدئویی یک پس زمینه تک رنگ برای مثال سبز یا آبی را از ویدئوی خود حذف نموده و پس زمینه دلخواه دیگری را جایگزین آن می کنند. به بیانی دیگر شخص یا اشیا از تصویر اصلی جدا شده و در صحنه جدید قرار می گیرند. بنابراین پرده سبز یا آبی یا اصلطلاحا “گرین اسکرین” و “بلو اسکرین” به عنوان ابزاری برای اجرای فرایند کروماکی به کار می‌روند. البته استفاده از پرده به رنگ سبز یا آبی باید کاملا حرفه ای بوده و مطابق با قواعد هنری باشد.

نحوه عملکرد Chroma key

جداسازی تصویر یک شخص از پس زمینه یک عکس به سهولت در در نرم افزاری مثل فتوشاپ امکان پذیر است. چنین فرایندی شاید در تصاویر ویدئویی از لحاظ تئوری عملی باشد اما منوط به ویرایش 25 فریم در هر ثانیه از هر دقیقه یک فیلم ویدئویی است که عملا غیرممکن است؛ لذا استفاده از کروماکی این فرایند را تسهیل می نماید.

عملکرد کروماکی ساده است. بدین منظور به یک نرم افزار کامپیوتری دستور داده می شود که همزمان با ضبط یک برنامه ویدئویی، رنگ مشخصی (برای مثال سبز یا آبی) را از پس زمینه حذف نموده و پس زمینه دلخواه را اعمال نماید. پس از حذف پس زمینه سبز، پس زمینه ای کاملا شفاف ایجاد شده و سپس این قسمت شفاف می تواند با یک تصویر یا یک فیلم ویدئویی جایگزین شود. در این راستا  هدف این است که جداسازی پس زمینه از تصویر به طور کامل صورت گرفته و هیچ اثری از پس زمینه تک رنگ روی تصویر باقی نماند.

برای درک بهتر این موضوع اخبار هواشناسی را در نظر بگیرید. گوینده در هنگام ضبط ویدئو در مقابل یک یک پس زمینه تک رنگ برای مثال سبز قرار می گیرد. اما بینندگان، فرد را در مقابل نقشه متحرک هواشناسی مشاهده می کنند. این تبادل تصویر پس زمینه با یک تصویر ویدئویی جدید؛ یک انیمیشن یا یک فریم ثابت؛ به صورت لحظه ای و برخط و در زمان ضبط برنامه اتفاق می‌افتد.

از این فرآیند همچنین می توان برای تغییر یا جایگزینی اشیا موجود در تصویر نیز استفاده کرد. این جایگزینی پس از اتمام ضبط ویدئو و در حین فرایند ویرایش آن نیز می‌تواند صورت پذیرد اما آنچه حائز اهمیت است، امکان عملکرد همزمان با ضبط برنامه است.

استفاده از “گرین اسکرین” یا “بلواسکرین” در کروماکی؟

استفاده از پرده با رنگ سبز یا آبی (گرین اسکرین یا بلو اسکرین) بستگی به ترکیب رنگی موجود در البسه افراد، رنگ چشم و … دارد. اما شاید این سوال مطرح شود که چرا از رنگ هایی مانند قرمز، مشکی یا زرد در این فرایند استفاده نمی شود؟ استفاده از رنگ های آبی یا سبز کنتراست بالایی را نسبت به رنگ پوست افراد ایجاد می نماید و در ترکیب رنگ پوست افراد مشاهده نمی شود. از این رو جداسازی پس زمینه با جزییات بیشتری صورت می­گیرد.  اما رنگ های قرمز، زرد و مشکی در ترکیب رنگ پوست افراد مشاهده شده، لذا ممکن است نرم افزار دچار خطا شود.

اگرچه رنگ سبز بیشتر از آبی استفاده می شود اما استفاده از رنگ سبز نیاز به رعایت نکات قابل توجهی در مبحث نورپردازی به همراه دارد. میزان بازتاب نور به هنگام استفاده از رنگ سبز دو برابر رنگ آبی است. لذا بدین منظور لازم است از پرده‌های استاندارد مطابق با نرم افزارهای کروماکی استفاده شود تا حتی در صورت عدم نورپردازی صحیح و حرفه ای، اصلاحات لازم توسط نرم افزار تشخیص داده شده و تا حدودی انجام شود.

نورپردازی لازم است یکنواخت باشد و از ایجاد سایه در تصویر اجتناب شود. لذا الزامات نورپردازی صحیح لازم است به صورت فنی به منظور دستیابی به کیفیت بالای کار رعایت شود.

استفاده از "گرین اسکرین" یا "بلواسکرین" در کروماکی؟ | chroma key

کاربرد کروماکی در صنعت رسانه

علاوه بر استفاده روزمره از Chroma key در اخبار رسانه ها و مصاحبه های ویدئویی به صورت لحظه ای و برخط، در تولید فیلم های سینمایی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. با استفاده از این فناوری و با تولید انیمیشن های سه بعدی می توان موجودات و دنیایی را ایجاد کرد که به سختی از واقعیت قابل تشخیص هستند. با این حال، موجودات افسانه ای و … همچنان در رایانه ایجاد می شوند و پس از ضبط ویدئو اعمال خواهند شد. بنابراین بازیگران به جای بازی در یک دنیای واقعی، در یک استودیویی که با پرده ای به رنگ سبز یا آبی پوش داده شده است، به ایفای نقش خود می پردازند.

لذا می توان اذعان داشت که در هر فیلم ویدئویی منتشر شده حداقل یک صحنه وجود دارد که نیاز به استفاده از کروماکی را خواهد داشت. محتوای موجود در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی نیز اغلب از کروماکی بی بهره نخواهند بود.

برنامه ها و نرم افزارهای Chroma key

نرم افزارهای حرفه ای ویرایش ویدئو معمولاً جلوه‌های بصری کروماکی را به صورت یکپارچه در خود گنجانده‌اند. این فرایندها پس از پایان ضبط ویدئو قابل اجرا می باشند. اما این امر در مواقعی که نیاز به استفاده از فرایند کروماکی مانند اخبار هواشناسی به صورت برخط وجود دارد، زیرساخت‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری ویژه‌ای را می‌طلبد که میزهای میکسر شرکت صمیم رایانه می‌تواند بهترین راهکار برای استفاده از فرایند کروماکی به صورت برخط باشد.

…… برای کسب اطلاعات بیشتر با مهندسین ما در گروه صمیم در ارتباط باشید ……